We’re going on a trip..

IMG_1359

Ontmoet Olli, een grappig olifantje dat de ster van een reeks prentenboeken is geworden.  Wonderlandbyalice bekijkt dit boek graag als vakantietip voor de allerkleinsten. Olli neemt je mee op reis, naar verschillende landen. Aan jou en je peuter om te raden naar welke…

Olli lijkt meer op een knuffel of op een tekenfilmfiguurtje dan op een echte olifant . Maar ik heb me laten vertellen dat hij eigenlijk de mascotte is van Feyenoord en Blijdorp, en dat hij ontworpen werd door een reclamebureau. En dat kan je als Belgische niet meteen weten. Omwille van het groot succes van Olli in reclamespots, werd hij nu de held van kinderboeken. En dat kan ik ook begrijpen. Olli is lief, heeft een hoge aaibaarheidsfactor en zit vol humor. Maar de boeken zijn meer kijkboeken dan leesboeken, want veel tekst heb ik niet gevonden. De meerwaarde van Olli als boekenfiguur is me dus wel een raadsel. Fun, entertaining, maar eigenlijk niets om het lijf hebben… En je raakt er nogal snel op uitgekeken. Even raden en dan heb je het wel gehad.

“Olli gaat naar…” is de enige zin die in dit boek te vinden is. Het antwoord moet je zelf geven, door het raden en gissen aan de hand van de outfit en attributen van Olli op de volgende pagina. Stokbrood en baret in Frankrijk, regen en een bolhoed in Engeland, frietjes in België, … De selectie landen is nogal uiteenlopend, beetje cliché en eigenlijk niet zo evident voor de doelgroep die de boekenmakers voor ogen hebben. Een gemiste kans dus. Een wereldkaart achteraan biedt beetje hulp om te weten waar Olli overal naartoe trok, maar een kaart is uiteraard voor kleuters en peuters iets bijzonder abstract… Uiteindelijk trekt Olli naar Ollimanië… en daar komt de aap uit de mouw. Olli is lid van een gigantische familie figuurtjes en daar zit behoorlijk wat merchandising achter. Maar een boekenheld…. nee, dat is hij niet…

 

Olli gaat op reis (Illustrator en auteur: Diederikje Bok & Hein Mevissen – Leopold – 2015)

Olli en zijn vrienden

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: