Come fly with me…

image1

1 juli! Tijd voor vakantie, voor dichte én verre reizen, zon en avontuur. Deze zomer start ik op de blog graag met een aantal vakantieboeken. Met de twee eerste prentenboeken nemen je mee, hoog boven de wolken, voor een tocht met het vliegtuig.

Muis gaat vliegen (Auteur en illustrator: Lucy Cousins – Leopold – 2015)

Muis gaat logeren bij Ella. Maar omdat Ella zo ver weg woont, gaat de reis met het vliegtuig. Muis ontdekt het vliegveld, checkt in, gaat de douane door en stapt het vliegtuig op. Ze ontdekt de cockpit van de piloot, luistert naar de stewardess en beleeft een groot avontuur van opstijgen tot landen.

Dit verhaal stelt op zich niet veel voor, is eerder functioneel en herkenbaar.Het is een deel in de ‘Hoe-is-dat’ reeks van Muis. Andere titels introduceerden jonge kinderen eerder topics als het ziekenhuis, het museum, kamperen… Het leuke aan deze bijzonder toegankelijke en informatieve boekjes zijn de natuurlijkheid en eenvoud waarmee kinderen vanalles en nog wat leren over typische handelingen, activiteiten en eigenschappen van het onderwerp. Moeilijke termen worden heel eenvoudig en duidelijk uitgelegd, en visueel ondersteund door een kort verhaal.

De wereldberoemde illustraties van Lucy Cousins zijn zoals steeds druk, eenvoudig, felgekleurd, zwart omlijnde beelden. Haar scènes zitten vol leven en beweging, haar personages nemen de jonge kids zo op sleeptouw en op een leerrijk avontuur…

 

Dierenvliegveld (Auteur en illustrator: Sharon Rentta – Leopold – 2015)

Koala’s Kai en Kira gaan op vakantie met het gezin, naar Koala Lompoer, een stad miljoen kilometer ver, waar oma woont. En dat kan niet met de wagen, maar met het vliegtuig! De familie trekt de luchthaven in, van de check-in met massa’s koffers, naar de veiligheidscontrole, het taxfree shoppen, het hollen voor het onboarden. De reis zelf is ook heel spannend, de drukte in de cockpit, het eten dat de stewardessen voorzetten, uit het raampje staren en het landen. Na het ophalen van de koffers, is er tijd voor feest, vakantie en ontspanning!

Het opzet van dit boek is identiek aan dat van de Muis titel. Informatief verhaal, in een prentenboek gegoten. Stap voor stap wordt beschreven, leuk hier zijn de kleine details die hier en daar in het boek verspreid staan: het paspoort van Kai, de tips van wat je zeker niet mag meenemen, wat doet een verkeersleider…Dat maakt een vliegtuigreis net iets tastbaarder nog. Heel eigen aan dit boek is de humor van de dierenpersonages, het verhaal heeft net iets meer diepgang en de personages leven net dat tikkeltje meer op papier.

De illustraties zijn ook heel wat zachter en fijner, wat duidelijk maakt dat dit boek voor iets oudere kleuters bestemd is. De personages komen echt tot leven, bewegen heel natuurlijk en zorgen echt voor een lach op je gezicht. Opgewekte kleuren, een vrolijke chaos en toffe weetjes: leuk non-fictie verhaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: