Eyes wide open…

IMG_0896

 

Wie wil met de bal spelen? (Tekst Sylvie Misslin – Illustraties Amandine Piu – De Eenhoorn – 2014)

 

Eekhoorn Violet is jarig. Tijd voor pakjes.  Ze krijgt een mooie rode bal en gaat op zoek naar vriendjes om met haar te spelen.  Stekel heeft wel zin, maar dan is de bal zoek en moeten ze samen in het donkere bos op zoek en raken ze de weg even kwijt. Thuis wacht iedereen haar op voor een machtig speelfeestje. Geen groots verhaal, maar de kracht van dit boek schuilt in de illustraties.

Typisch Franse tekeningen, met retro personages met ja, inderdaad, van die grote, ronde ogen én hoofden.  Die open blik zorgt voor een grote identificatie met de schattige en ondernemende dierenpersonages. Hun emoties worden vergroot en zijn op die manier heel herkenbaar ook voor mensenkinderen. Heldere en bonte kleurkeuzes, veel detail en humor. Superleuk kartonboek van groot formaat met massa’s flapjes om te ontdekken.

 

Wie doet wat? (Tekst en illustraties Olivier Tallec – Davidsfonds/Infodok – 2015)

 

Het bijzondere aan dit boek is het formaat, je leest dit oblong boek in de breedte. Zo heeft Olivier Tallec een zee van ruimte om zijn personages op te lijsten. Want hij stelt telkens een vraag (Wie heeft er slecht geslapen; Wie is er heel erg bang; Wie was te laat voor het toilet….) en dan zet hij een dubbele pagina vol mensen en dierenpersonages (net als bij politie line-ups) naast elkaar op een witte achtergrond . De lezer kan op zoek gaan en het raadsel ontrafelen als een echte detective en het juiste antwoord/karakter gaan uitzoeken.

Alle personages hebben grote hoofdjes en sprekende ogen, de emoties, ondeugendheid, of schuld stralen van de pagina’s. Met enkel aandacht voor de essentie, subtiele humor en de herhaling van de personages doorheen het boek, is dit een plezant doeboek voor jonge kinderen. Grafisch sterk, origineel thema, fijne humor en een expressieve tekenstijl die wat cartoonesk aandoet. Fijn zoekboek dat uit de vele publicaties steekt! Haal de detective in jezelf maar boven!

 

 

Baby’s eerste woorden (Tekst Marie-Odile Fordacq – Illustraties Peggy Mille – Oogappel – 2016)

 

In de reeks bestaande babyboeken, is dit een hele leuke. Babyboeken zijn trouwens badboekjes, buggyboekjes, voelboekjes, boekjes in stof, of kartonboekjes met flapjes. De eerste boeken waarmee je kind mee kennismaakt, van proeft, mee rammelt, aan voelt en uiteindelijk ook in kijkt. Waar het gevoel stilaan komt dat je pagina’s kan omdraaien en dat er ook werkelijk tekeningen of foto’s instaan met een betekenis, die je kind ook herkent uit zijn heel beperkte, dagelijkse omgeving.

Deze Franse topper heeft van die etiketjes aan de zijkant waar baby’s zo van houden. Ze markeren telkens een ander thema: eten, spelen, dagelijkse routine, natuur en bedtijd. De eerlijkheid gebiedt me even een kritische noot te plaatsen bij de extra tekst naast de selectie van de woorden en begrippen. Die vind ik niet altijd zo evident voor de allerkleinsten. Eigenlijk hebben zij voldoende aan de concrete en herkenbare voorwerpen of contrasten (klein-groot; alleen-samen; vuil-proper). De extra uitleg hoeft niet zo, die geef je als ouder zelf terwijl je meeleest met je kleintje. De logica waarmee je van de ene pagina naar de andere gaat, is niet altijd even consequent en daarom verkies ik losstaande begrippen.

Maar de illustraties maken alles goed. Retrovibes alom, fijne pastels afgewisseld met heldere, felle kleuren, motiefjes en genoeg detail om samen in de illustraties op zoek de gaan naar kleinere voorwerpen. En die grote, open ogen van de dierenpersonages (de familie Muis trouwens), die je aankijken, aanspreken en zo typisch zijn voor Franse illustraties. Love it!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: