A book a day keeps the doctor away…

IMG_0594

Ziek zijn is nooit leuk. Maar net dan kan een boek je helpen om de pijn wat te vergeten, of die wat beter te begrijpen zelfs. Drie nieuwe toppertjes over ziek zijn!

Beterschap (Tekst en illustraties Milja Praagman – De Eenhoorn – 2015)

 

De boeken van de Nederlandse illustratrice Milja Praagman vallen op door hun lieflijkheid. Met schatten van dierenpersonages in de hoofdrol gaan ze vaak over vriendschap en liefde. In Beterschap ontmoeten we dezelfde hoofdpersonages als in Vergeet mij nietje en Voor jou.
Muis zoekt Varken, zelfs in huis vindt ze hem niet. Tot ze onder de dekens een zielig ziek Varken ontdekt. Wat moet ze doen? Met de goede raad van Uil gaat ze aan de slag: ze zorgt heel goed voor Varken, aait hem over zijn hoofd en knuffelt hem in slaap. De volgende dag is Varken weer tip top, maar is het zijn beurt om voor een zielige, zieke Muis te zorgen…
Over de warmte van vriendschap, over voor elkaar zorgen door dik en dun én gelukkig zijn met elkaar. Heel sobere, maar vrolijke illustraties met hier en daar uitgekiende motieven in tapijtjes, bloemen… Op een hele warme manier heeft Praagman het over gewone onderwerpen als ziek zijn én stipt ze ook het belang van een goede vriendschap aan.

 

Kijk uit, Millie! (Tekst Stijn Moekaars – Illustraties Frank Daenen – De Eenhoorn – 2015)

 

Duizendpoot Millie heeft nieuwe schoenen, maar een losse veter is de spelbreker. Millie valt en verstuikt haar voet. Er zit niets anders op dan naar het ziekenhuis te trekken. Dat betekent: dokters, onderzoeken, een stevig verband en veel bezoek. Want Millie heeft hele lieve en bezorgde vrienden. Het beste ‘word snel beter’ cadeau is trouwens een ‘veilig’ paar schoenen met klittenbanden!

Vrolijke kleuren spatten van de pagina’s af. De illustraties van Frank Daenen komen net uit een tekenfilm. Ze zitten vol vaart, details, emoties, humor en sturen het verhaal. Dit is geen zielig verhaal over een ongeluk en een pijnlijke voet, maar een tof boek over vrienden, pech hebben bij het spelen en veel geluk bij een ongeluk kunnen hebben! Het ziekenhuis bezoek wordt bijna een feest, met ballonnen, kaarten, taart en cadeaus! Een tof, feel-good boek voor kleine, onhandige duizendpootjes. In onderstaand filmpje kan je trouwens even meekijken in het atelier van Frank Daenen, als dat geen artistieke duizendpoot is trouwens…

 

 

Magnus is ziek (Tekst Kim Crabbeels – Illustraties Sebastiaan Van Doninck – Lannoo – 2014)

 

Magnus, de coole kleuter, kennen we uit Magnus kan niet slapen, Magnus en de kakado en Magnus en zijn superkat. Dit keer beginnen Magnus’ dolle avonturen wat triest. Magnus ligt klaar op de operatietafel en heel langzaam valt hij in een suffe, zweverige droom. Met zijn blote billen zweeft hij het ziekenhuis rond, en geeft op zijn eigenzinnige, vinnige manier commentaar op de vreemde, moeilijke taal van dokters, bekijkt hij röntgenfoto’s, wordt hij net als een mummie in een stevig verband gewikkeld en wordt hij uiteindelijk weer wakker uit zijn bizarre droom. Een acuut geval van teveel fantasie, dat moest de dokter nog even kwijt, maar de operatie, die was geslaagd…

De grappige tekst van Crabeels is in combinatie met het illustratietalent van Van Doninck een schot in de roos. Deze reeks is een zaligheid! De energie en humor zijn ongekend; het is een feest van kleur en fantasie. De illustraties doen wat vintage aan, vooral door hun kleurgebruik, maar ze geven perfect de sfeer van het verhaal weer. Ze stimuleren de zin naar avontuur en verbeelding van jonge lezers. Dat is iets waar Magnus de sterkste in is…

De dokter vond veel fantasie, een dikke dapperbobbel. Die liet hij lekker zitten, net naast je rommelknobbel.

 

Een gedachte over “A book a day keeps the doctor away…

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: