Spring is in the air!

IMG_0736.JPG

21 maart: Lente! Met deze boeken vier je op een feestelijke manier het einde van de winter én het begin van de lente. Je laat je kleuter met verhalen en beelden kennis maken met de vier seizoenen.

 

Kikkers warme winterboek (Tekst en illustraties Max Velthuijs – Leopold – 2015)

 

Deze gezellige verhalenbundel bevat twee Kikker verhalen, bewerkt naar Max Velthuijs: Kikker en de sneeuwman en Kikker en het Nieuwjaar. Het is winter en bijzonder koud. Kikker baalt echt. Hij heeft geen zin om te schaatsen met zijn vrienden en besluit een sneeuwpop te maken. Zo voelt hij zich toch niet alleen tijdens de lange winteravonden. In het tweede verhaal verheugen Kikker en zijn vriendjes zich al op lekker eten, gezellige lichtjes. Maar Varkentje is gevallen!  De vrienden gaan samen aan het werk en zorgen ervoor dat het Nieuwjaarsdiner toch een succes wordt.

Deze speelse spinoffs van de bekende Kikker-boeken van Max Velthuijs zijn ook te zien op tv. En dat merk je in de ietwat uitgebreide verhaallijnen, in de beweging en dynamiek die in de illustraties en handelingen zit. De kern van het verhaal blijft de filosofie van Velthuijs: vriendschap, samen ben je sterker. De overbekende dierenpersonages zijn hier net iets zachter, ronder en hun emoties worden net iets expressiever voorgesteld. Een leuke aanvulling op echte klassiekers!

 

 

Zoekboek. Rik en de lente (Tekst en illustraties Liesbet Slegers – Manteau – 2015)

Lente! En wat een leuk thema voor een zoekboek voor peuters met het bekende hoofdfiguurtje Rik van illustratrice Liesbet Slegers. Papa en mama gaan om en in het huis aan de slag met de voorjaarsklusjes en intussen speelt Rik, helpt hij mee en verzorgt hij dieren. Op school leert hij over de lente, is er een bezoek aan de kinderboerderij en viert hij Pasen.

Op elke dubbele pagina zie je een zoekprent, en je krijgt er een aantal opdrachten bij (tel de bloemen, zoek de eitjes, zoek het grootste boek…). Net op maat van peuters en jonge kleuters. Het is een toffe manier om hun zin voor detail aan te wakkeren, hun woordenschat uit te breiden en hen meer te leren over kleuren, cijfers, dieren en seizoenen. Speels, heel kleurig boek, precies goed voor gebruik in kleuterklassen!

 

Mijn eerste voelboek over de seizoenen (Tekst en illustraties Xavier Deneux – oogappel – 2016)

Geen betere boeken dan voel- en kijkboeken voor peuters om hun woordenschat te vergroten en hun leefwereld te leren kennen. De Franse Xavier Deneux maakt vooral titels voor de allerkleinsten. Zijn eenvoudige, down-to-earth illustraties spelen met basiskleuren en zijn heel duidelijk van vorm. Ze geven niet al te veel details en dienen perfect als aanwijsboekjes. Dikke kartonnen pagina’s en een voelelementje op elke pagina. Ideaal voor peuterhandjes.
Vier dubbele pagina’s introduceren clichés over de vier seizoenen (pootje baden in de zomer, een boswandeling in de herfst, op de skilatten in de winter, natuur in bloei in de lente); de laatste pagina is een seizoenenspel, waar je raadt welke voorwerpen thuishoren in welk seizoen. Dit boek doet precies wat het moet!

 

Lente, zomer, herfst en winter met Jip en Janneke (Tekst Annie M.G. Schmidt – illustraties Fiep Westendorp – Querido – 205)

Annie M.G.Schmidt schreef verhalen waar hele jonge kinderen al van smullen, perfect om voor te lezen. En Jip en Janneke zijn haar grootste helden. In deze verhalenbundel werden alle verhalen over de vier seizoenen verzameld. Netjes, in een hoofdstuk per seizoen.

De teksten zijn eenvoudig van opbouw, met schatten van personages, en zalige humor. De inhoud van de verhalen blijft aanspreken, verrassen en vertederen. De kleurige, tijdloze illustraties van Fiep Westendorp laten weinig aan de verbeelding over en zitten vol detail, maar tonen Jip en Janneke precies zoals ze zijn: kleuters met een goede dosis lef, heel onschuldig soms, maar ook wel eens stout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: