Nostalgia, my love…

IMG_0540

Aan de kinderboeken van vandaag, ken je de kinderen van gisteren. Deze twee doe-boeken nemen me mee terug naar mijn kindertijd, naar een tijd van poppen en zorgeloos spelen. O, wat kan nostalgie toch zoet zijn…

Kindertijd (Tekst Brunhild Borms – Vormgeving Leen Depoorter – Lannoo – 2015)

9789401421072

Dit invulboek is er eentje om samen met je (klein)kind in te vullen (of om helemaal voor jezelf te houden). Je duikelt aan de hand van een heleboel vragen en opdrachten terug de kindertijd in. En je beslist zelf of je het over jouw kindertijd of over die van je kind wil hebben. 15 korte hoofdstukken leidden je het boek door (naam, verjaardag, slapen, knuffels…). Wat waren de namen die het niet gehaald hebben bij je geboorte? Zoek op foto’s naar gelijkenissen met je ouders en grootouders. Welke goede raad gaven ze je mee? Met welk speelgoed speelde je?

Opdrachten stimuleren je trouwens ook om creatief aan de slag te gaan. Maak een collage van de eerste letter van je naam. Teken een plattegrond van de stad/het dorp waar je opgroeide. Schrijf een gedicht over je geboorte. Leuke extraatjes zijn de historische weetjes doorheen het boek (over kraamkloppers, kraamvisite, wiegeliedjes, babysits, de uitvinding van de luier…).

Die creativiteit wordt extra gestimuleerd door de vormgeving. Het werd een retroboek, in collagestijl, met ‘oude’ lettertypes, pastelkleuren, vintage motiefjes en foto’s. De illustraties, foto’s en herinneringen (het zwitsal logo of de bibliotheekkaart) uit de oude doos doen je als ouder glimlachen en maken vanzelf verhalen bij je los. Fijn herinneringsboek of babyboek voor iets grotere kids die hun eigen kleine verleden willen ontdekken. Schrijf, teken, knip en plak naar hartelust. Perfect cadeauboek ook trouwens.

Ik maak zelf poppenkleertjes (Louise Scott-Smith – Davidsfonds/Infodok – 2015)

15-Ik-maak-zelf-poppenkleertjes_vpl

Creatieve meisjes, hun mama’s en oma’s kunnen hun hart ophalen bij dit originele boek. Het staat namelijk boordevol outfits voor (barbie)poppen van rond de 30 cm. Stap voor stap uitgelegd, in heldere instructies, met duidelijke patroontjes op ware grootte, opsomming van alle benodigdheden en ideeën voor creatieve afwerking.
De kleertjes en accessoires in dit boek zijn ook haalbaar voor wie nog niet vlot met naald en draad overweg kan.  Deze spoedcursusnaaitechnieken voor beginners is een superboek voor poppenmeisjes en hun (groot)moeders. En je hebt niet eens zo veel nodig: wat stofjes, knopen, lintjes, naald, spelden, garen, potlood, schaar en overtrekpapier.In een mum van tijd tover je deze 9 fashion items. Wat dacht je van een jasje in nepbont? Of een feestjurk? of liever een handtas met franjes?
Het doet me denken aan mijn oude barbies en de namiddagen die ik spendeerde met mijn stugge naaimachinetje om voor hen jurkjes en rokjes te maken. Had ik toen dit boek maar gehad 😉 De outfits zijn eigentijds, origineel en laten zeker ruimte voor eigen creativiteit. Een supertip voor kleine DIY chicks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: