You little monster…

IMG_0535

Geen enkel personage wordt zo vaak opgevoerd in een kinderboek als een monster (in welke vorm dan ook). Monsters zijn het summum van fantasie. Ze bestaan enkel in je verbeelding, kunnen elke mogelijke vorm aannemen en zijn eigenlijk, tout court, de verpersoonlijking van al je grootste angsten.

Kinderen ontdekken elke dag nieuwe dingen en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Ze botsen tegen hun eigen grenzen aan en leren hun angsten kennen, onder ogen zien én overwinnen. Net in dat proces kunnen kinderboeken (lees monsterboeken) een grote rol spelen. Ze maken angsten heel tastbaar, herkenbaar en bespreekbaar. Ze tonen dat angsten met een beetje inzet, humor en durf zelf overwonnen kunnen worden. Monsters zijn vaak hele lieve personages dus!

 

De grote gevaarlijke Grompel (Tekst Claire Freedman – Illustraties Kate Hindley – Vertaling Bette Westera – Querido – 2015)

grompel

Dit boek is een grote knipoog naar de klassieker Gruffalo… en illustreert precies wat ik hierboven beschreef. In dit boek gaat over het beheersen van je ergste nachtmerries en jouw monster(s) onder ogen komen. Want niets is wat het lijkt…

Tijdens een picknick leest Muis zijn vrienden voor uit de ‘Grote Grompel Gids’. Ze hebben duidelijk zin in een avontuur en besluiten op zoek te gaan naar dat vreemde wezen. Muis, Kat, Hond en later ook Konijn verzamelen de gekste spullen en trekken de nacht in. Het wordt steeds spannender, ze horen voetstappen, gekraak, gepiep en zien in elk donker hoekje gevaar… Steeds weer spreken ze elkaar moed in. Als ze aan het griezelige huis van de Grompel komen, durven ze naar binnen te gaan.  Maar een echte confrontatie met het monster, daarvoor deinzen ze terug en ze klimmen langs de regenpijp snel terug naar buiten… Waar ze gered moeten worden door…. het angstaanjagende, lieve monster zelf!

De zalige tekst op rijm (dankje, meestervertaalster Bette Westera en Claire Freedman!) zorgt voor een goede vaart en ritme in dit boek. Het leest enorm vlot voor en neemt je met de personages mee van pagina tot pagina, stap voor stap dichter bij de Grompel. De spanning wordt zo heel eenvoudig maar goed uitgekiend opgebouwd.

De illustraties van Kate Hindley zijn trouwens ook enorme sfeerscheppers. Af en toe gevaarlijk donker, maar vooral heel zacht van kleur met grove, duidelijke lijnen en vol kleine, grappige en griezelige details. Het spel tussen tekst en illustratie is wonderwel goed gedaan. ‘Er is niemand, alleen maar wij drieën’, terwijl ze vlakbij een meer zijn waar de onderwaterwereld krioelt van leven en dieren… Dit prentenboek ontwapent, is bijzonder expressief en wat mij betreft een nieuwe klassieker-in-de-maak.

 

Monstertuin! (Tekst Amy Sparkes – Illustraties Sara Ogilvie – Vertaling Jesse Goossens – Lemniscaat – 2015)

9200000046075611

Het is een bijzondere dag voor het hoofdpersonage. Hij won maar liefst de dierentuin een ganse dag voor zichzelf! Een vreemd avontuur wacht hem op want de beesten in deze zoo zijn niet zo gewoon… Algauw maakt hij kennis met de Woeste Wurgelguik, de Hageldongel, de Bobbelrug, Dragomen, Paarse Knoeren en de Morf. Het is een grote chaos waarin de beheerder van de zoo hem achterlaat. De monsters maken het nogal bont, tot de jongen zijn keel openzet en minstens twee keer harder brult dan het zooitje ongeregeld. Zelfs het gegrom van zijn buik is imposanter dan dat van de Woeste Wurgelbuik, die snel aan het spinnen gaat als een tam katje.  Het was een geweldige dag!

Ik vind het wat jammer dat het jongetje geen naam krijgt, zo blijft hij net een beetje verder van de lezertjes staan dan nodig. Want op zich spreekt dit boek echt aan: de cover sprankelt en nodigt uit, de tekst op rijm leest vlot voor (hoewel niet altijd even eenvoudig voor de doelgroep), de humor spat van de pagina’s en monsters (met grappige namen trouwens) verzorgen, is dat niet de droom van elke stoere 5-jarige? De illustraties van Sara Ogilvie zitten vol humor en beweging, ze stopt enorm veel variatie in de opbouw van de pagina’s. Soms lijken ze wat onaf en vol vegen, maar dat maakt hen net speels en enorm vrolijk. Haar kleurgebruik is  divers, wat een zoo vol monsters ook betaamt.

Met dit boek verjaag je alle nare gedachten voor het slapengaan !

FullSizeRender&

Maak monsters, mensen en andere mormels ( Lemniscaat – 2015)

9200000046075595

Meer dan 40 illustratoren werkten mee aan dit doe- en tekenboek. Ronkende namen als Axel Scheffler (De Gruffalo), Sara Ogilvie, Sven Nordqvist (Pettson en Findus), Kitty Crowther, Emily Gravett… nodigen kinderen uit om zelf aan de slag te gaan. Ze stimuleren met hun beelden de verbeelding van kinderen . Want hun illustraties zijn niet helemaal af en vragen om verder aangevuld en ingekleurd te worden. Dit boek heeft een duidelijk motto: “Zet jouw monsters op papier!”

Persoonlijk ben ik wel fan van de hedendaagse generatie kleurboeken. Ze brengen jonge artiesten-in-spe heel laagdrempelig allerlei technieken bij, stimuleren kleurgebruik en fantasie en zijn meestal heel gevarieerd en gewoon een tof tijdverdrijf.

Ook hier wisselen de opdrachten enorm: teken een vacht, vervolledig de andere helft van een dier, kleur de meest bijzondere vlinder ooit in, verzin een monsterbaby, wat of wie zit er in de maag van dit monster… Net zoveel als de opdrachten verschillen ook de tekenstijlen in dit boek: van drukke lijnen, naar veel detail, eerder abstract en grafisch of net heel humoristisch. Dit scala van talenten is een mooie introductie in de wereld van prentenboekenillustratoren én meteen een extra stimulans om zelf op zoek te gaan naar jouw stijl. Tof boek en nog leuker cadeau!

IMG_0531

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: