Alice 2.0!

IMG_0524

En daar is ze terug! Ook vandaag, 150 jaar na het verschijnen van de  klassieker van Lewis Caroll,  verschijnt Alice nog in boeken. In allerlei spin-offs, in allerlei vormen en formaten. Deze twee recente Alice boeken kan ik jullie niet ontzeggen, ze betoveren steeds weer jong en oud.

Het enige echte Alice in Wonderland kleurboek  (Illustratie Rachel Gloyne – BBNC – 2015)

De laatste jaren was er een heuse kleurboek-revival. Mandala’s, kleuren voor volwassen, creatieve doe- en tekenboeken…. Alice moest ook deze hype induiken. Dit kleurboek heeft een aangenaam groot formaat met een heel aantrekkelijke cover en mooi dik papier om op te kleuren. Hier en daar werd het boek al ingekleurd door de illustratrice en dit zorgt ervoor dat het kleurboek niet enkel als een doeboek wordt gezien, maar meteen ook aanspreekt als prenten- en verhalenboek.

Verschillende dubbel spreads en korte tekstblokjes begeleiden je langs het wereldberoemde sprookje. Alle magische hoofdpersonage passeren de revue: het wit konijn, de blauwe rups, de Kolderkat, de Hoedenmaker en de harteloze Koningin. De bekendste scènes krijgen een nieuwe en o zo betoverende invulling: de magische flesjes waarmee Alice groeit en krimpt, het bekende theepartijtje, het croquetspel in de rozentuin van de Hartenkoningin… De chronologie van het verhaal werd netjes gerespecteerd. De kleurplaten zijn heel druk, vol detail, krullen, bloemen en andere motieven en dit past wonderwel goed bij de magie van het Alice-verhaal.

Hou je potloden en stiften alvast klaar, ook jij kleurt binnenkort met je kids mee!

 

FullSizeRender-02

 

Wit Konijn in Wonderland  (Tekst Siska Goeminne – Illustraties Sebastiaan Van Doninck – Lannoo – 2015)

Dit luisterboek was meteen mijn nieuwe favoriet. Omwille van de prachtige bewerking van Siska Goeminne, die nu eenmaal woorden perfect naar haar hand weet te zetten. Een heel eigentijds en moderne tekst, die Alice meteen als pittig dametje neerzet. Het werd een krachtige, afwisselende tekst waarin een verhalend stuk perfect aansluit bij de dialogen tussen verteller, Alice, Wit Konijn en de Hartenkoningin. Het steekt een beetje de draak met het klassieke verhaal van Caroll en wordt meteen een stukje metatekst;-) alles verloopt net iets anders dan in het origineel en heeft precies dat edgy kantje waar ik van hou. Dom Konijn probeert hopeloos om alles juist te laten verlopen en de woorden op hun plaats te houden, terwijl de rebelse Alice woorden net beu is en geen zin heeft om het verhaal alweer en alweer op dezelfde manier te beleven.

FullSizeRender (2)

Omwille van de krachtige illustraties van Sebastiaan Van Doninck. Zijn Alice is geen lieflijk, zoet meisje, maar een eigenwijs, kittig karaktertje. Het Wit Konijn is dan weer de onhandige, brave, immer-ijverige  redder in nood. Zijn illustraties zijn bijzonder expressief, vol beweging en emotie. Ietwat duister en dreigend soms, maar perfect binnen het concept van deze bewerking.

Omwille van het meeslepende luisterverhaal, meesterlijk verteld door Stefaan Degand als Wit Konijn en Evelien Bosmans als Alice. Hier kan je trouwens even meeluisteren…

https://soundcloud.com/user991125196/wit-konijn-in-wonderland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: